Op 3 juni kondigde de Nationale Veiligheidsraad een aantal nieuwe versoepelingen aan. Deze versoepelingen hebben ook impact op Welzijnsschakels en werden intussen ook omgezet in nieuwe richtlijnen.

We namen al deze richtlijnen door en proberen jullie hier zo goed mogelijk wegwijs in te maken. We kozen ervoor om als sociaal-culturele organisatie vooral de richtlijnen van het Departement Cultuur te gebruiken.  Deze sluiten het best aan bij het vrijwillig karakter van welzijnsschakelgroepen. Uiteraard stellen we ook de richtlijnen van het departement Welzijn ter beschikking voor groepen met een specifieke werking die hier meer bij aansluiten.

Het belangrijkste nieuws is dat de welzijnsschakels opnieuw ontmoeting mogen organiseren met een maximum van 20 personen. We denken dat dit voor veel vrijwilligers en mensen in een armoede-situatie een grote opluchting is. Een aantal activiteiten zoals koorzangen en toneelvoorstellingen moeten helaas nog even wachten en zijn nog niet toegelaten.

Toch wil dit niet zeggen dat iedereen morgen zomaar de deuren kan openzwaaien. De prijs van deze herwonnen vrijheid is een goed doordachte aanpak. Met andere woorden: kom uit uw kot, maar niet te zot. De overheid vraagt om een uitgebreid draaiboek te maken van elke activiteit die je wil organiseren. Dit draaiboek bestaat uit vijf onderdelen: risicoanalyse, communicatie, locatie, activiteit en evaluatie.  Wij vinden het vooral belangrijk dat dit draaiboek ervoor zorgt dat iedereen in de groep zich veilig en gerust voelt.

Voor het sociaal-cultureel werk, waar Welzijnsschakels toe behoort, is er een erg mooie gids waar de nieuwe richtlijnen zijn omgezet in een verstaanbare taal. Je kan deze terugvinden op coronagids.be of op welzijnsschakels.be/corona. Ga hier mee aan de slag wanneer je terug ontmoeting wil organiseren.

Deze richtlijnen roepen ongetwijfeld heel wat vragen op.

Om zo goed mogelijk op jullie vragen te kunnen antwoorden organiseren we twee infosessies via Zoom. Hier overlopen we alle richtlijnen nog een keer en proberen we zo veel mogelijk op jullie vragen te antwoorden. De sessies gaan door op 16 juni om 13u00 en om 19u00.

Heb je een draaiboek opgemaakt? Bezorg het ons! We denken graag mee over creatieve manieren om welzijnsschakels op een gezonde manier te heropenen. Voor ons is het ook interessant om te weten hoe elke groep hiermee aan de slag gaat. Dit kan andere groepen goed op weg helpen.

Je kan bij ons ook steeds terecht als je nog vragen hebt over de nieuwe richtlijnen.