zaterdag 11 juni 2022

Welzijnsschakels vzw: Goestingdag

poster_goesting

Op zaterdag 11 juni nodigen we jou samen met iedereen van onze Welzijnsschakelfamilie uit op de Goestingdag. Dit wordt een dag vol workshops, inspiratie en uitwisseling.

In samenwerking met Avansa, Attent, Blenders en Welzijnszorg.

Inschrijven

De inschrijvingen zijn afgesloten.

 

Programma 

We verwelkomen jullie met veel enthousiasme en een vleugje muziek. We voorzien drinken en een lunch. 

                        9u15     Onthaal met koffie en thee 
                        10u     Welkomstwoord 
                        10u30      Workshop 1
                        12u     Lunch 
                        13u30     Workshop 2
                        15u15     Slotmoment
                        16u     Veilig thuis 

Workshops

Voormiddag

1. Het belang van de waarom
2. VOLZET Spreken over migratie en diversiteit

“Ik weet soms niet welke woorden ik kan gebruiken om over diversiteit te spreken; ik wil niemand kwetsen.”  

In deze workshop denken we na over de woorden en beelden die we gebruiken om over migratie en diversiteit te praten. Want de woorden die we gebruiken, doen ertoe. Met het oog op (nog) meer gelijkwaardigheid en diversiteit duiken we samen in deze zoektocht. 

3. VOLZET In dialoog met je gemeente

In dialoog gaan met je gemeente, OCMW, de sociale huisvestingsmaatschappij, … Hoe begin je eraan? Als welzijnsschakel weet je wat er leeft bij mensen in een armoedesituatie. Doorheen jullie werking zien en horen jullie heel wat bekommernissen en zorgen. De signalen die jullie opvangen zijn van grote waarde. Maar hoe ga je er verder mee aan de slag? In deze workshop stellen we een aantal methodieken en een draaiboek voor om een dialoogtraject in jullie gemeente op te starten.  

4. VOLZET Leerkansen

Mensen met armoede-ervaring dragen een hele rugzak mee. Schoolervaringen zijn meestal niet rooskleurig en de drempel naar een cursus of bijscholing is hoog. Is er dan een plek waar mensen met armoede-ervaring wel terecht kunnen?

Welzijnsschakels bieden heel wat leerkansen, maar we zien ze niet altijd. In deze workshop staan we stil bij wat er allemaal geleerd wordt in onze groep. We wisselen uit en verkennen hoe we deze kansen kunnen zien en versterken 

5. VOLZET Hoe breng je je schakel administratief in orde?

In deze workshop kijken we samen naar hoe je je Welzijnsschakel administratief in orde krijgt. We beantwoorden vragen als: Wat is een basisfiche? Hoe zorg ik ervoor dat alle vrijwilligers verzekerd zijn? Heb ik een Omniumverzekering nodig? Hoe werken fiscale giften binnen Welzijnsschakels? Daarnaast kan je ook terecht met vragen die je al lang wilde stellen maar waar het nooit van gekomen is.  

6. Nieuwe vrijwilligers aanwerven

Nieuwe vrijwilligers aantrekken is niet vanzelfsprekend. Goed begonnen is half gewonnen. Bereid je voor en neem genoeg tijd. Houd het profiel van de vrijwilligers die je zoekt, goed voor ogen. Dé aanpak bestaat misschien niet, maar er zijn wel tips-and-tricks waarmee je in jouw organisatie aan de slag kunt gaan. - in samenwerking met Avansa  

7. VOLZET Presentie in de praktijk

Wat kan ik betekenen voor mensen in armoede-situaties? Hoe ga ik om met het gevoel van machteloosheid? Hoe bewaar ik mijn eigen grenzen?”  

Andries Baart ontwikkelde de presentietheorie als basishouding om met mensen in armoede in contact te gaan. Chris Smits (medewerker Attent) vertelt over het belang van nabij zijn en presentie. We gaan in gesprek en reiken handvatten aan waar vrijwilligers zelf mee aan de slag kunnen.

8. De kansendans

Dit boek over armoede en gelijk(waardig)heid vertrekt vanuit het persoonlijke levensverhaal van Caro en Lieven. Laat je verrassen door een onbekende wereld achter de gevels in jouw eigen buurt. Zet de bril op van mensen die uitgesloten worden. Je krijgt een andere kijk op de samenleving, op armoede en op duurzame oplossingen. Caro en Lieven roepen op tot actie.  

9. Strijdliederen over armoede

 Dit stuk brengt op een toegankelijke, humoristische en meeslepende manier een klare boodschap: armoede is geen keuze. Armoede is een onrecht. WZS collega Marjan begeleidt de strijdliederen.


 

 

Namiddag

1. Participatie in beeld
2. Digischakels

Digitaal is het nieuwe ideaal. Toch is de digitale sprong voor veel mensen té snel genomen. Hoe kan je in jouw Welzijnsschakel mensen zonder computer of zonder digitale ervaring ondersteunen? Sven Hermans van Blenders vzw deelt inspirerende methodieken en praktische tips waarmee vrijwilligers van Welzijnsschakels aan de slag kunnen om mensen te versterken in digitale, sociale en mediawijze vaardigheden. 

3. VOLZET Uitwisseling over noodhulp

Veel welzijnsschakelgroepen staan mee in voor het recht op voeding door het organiseren van voedselondersteuning. Tijdens deze workshop denken we samen na over zaken die jullie ervaren tijdens de voedselondersteuning. We staan stil bij vragen zoals: Hoe ervaren mensen in armoedesituaties een voedselondersteuning? Is het recht op voedsel garanderen een taak van een vrijwilligersgroep of het lokale bestuur?  Hoe zet je de stap naar een structurele protestfunctie?  Blijft er nog voldoende tijd over voor andere welzijnsschakelactiviteiten, zoals ontmoeting? 

4. Mentaal welzijn: methodieken en spelletjes

Mentaal welbevinden is de mate waarin je je goed in je vel. Tijdens de pandemie vingen we heel wat signalen op van onze vrijwilligers die zich zorgen maken over het mentaal welzijn van mensen in armoedesituaties.  
 
In het project 'zorgen voor morgen' zochten we een antwoord op de uitdaging: "Hoe zorgen we dat we mensen in armoedesituaties in groepswerkingen kunnen ondersteunen op het vlak van mentaal welzijn? En hoe kunnen we vrijwilligers versterken in het ondersteunen van mensen in armoedesituaties?" 

In deze workshop maak je kennis met verschillende methodieken die je kan inzetten om mentaal welzijn bespreekbaar te maken. Handige tips en tricks om stress de baas te blijven en van je kwetsbaarheid een kracht te maken.  

5. Durf te vragen: deel vraag en antwoord

Hier kan je alle vragen stellen die je wil. Met de “durf te vragen methodiek”, kan iedereen een vraag stellen en kunnen alle deelnemers tips en advies uitwisselen vanuit hun eigen ervaringen of kennis.  

6. VOLZET Een warm onthaal voor nieuwe deelnemers en vrijwilligers

Met Welzijnsschakels zijn we steeds op zoek naar nieuwe deelnemers en vrijwilligers. Toch blijkt uit onderzoek dat de stap naar een vereniging voor niet-leden vaak groot is en dat het niet zo gemakkelijk is om je als nieuweling thuis te voelen in de groep. 

Als organisatie kun je hier iets aan doen met een ‘welkombeleid’. In deze sessie krijg je praktische tips voor een warm onthaal van deelnemers en vrijwilligers. Wie zich van bij de start welkom voelt, zal terugkomen! - in samenwerking met Avansa.  

7. Hoe werkt een OCMW?
In deze vorming bekijken we samen wat de basisverplichtingen van een OCMW zijn. Iedereen heeft een idee over wat het OCMW doet of moet doen. Dit klopt vaak niet met de realiteit. We gaan aan de slag rond een aantal vragen: Hoe werkt een OCMW? Wat mag je verwachten als je een aanvraag doet voor hulp van het OCMW? Wat als mensen die we begeleiden naar het OCMW op problemen botsen? 
 
8. Discriminatie en racisme

Discriminatie en racisme zijn woorden met een zware lading. Wat voor impact heeft het om iemand een racist te noemen en waar komt racisme vandaan? Worden mensen vandaag de dag nog gediscrimineerd? Hoe kunnen we hier vanuit Welzijnsschakels mee omgaan? 

Aan de hand van methodieken en filmpjes gaan we in gesprek over wat leeft in de Welzijnsschakelgroep. Je krijgt tips en tricks om hiermee om te gaan. 

9. Jukebox voor iedereen: the movie

Twaalf mensen in armoede uit de Vlaamse Ardennen maken een muziektheatervoorstelling: ‘Een jukebox voor iedereen’. Na twee geslaagde optredens maakt corona theater onmogelijk. De geplande tournee in Vlaanderen wordt geschrapt. De spelers en de makers bedenken een alternatieve docu-kortfilm ‘Een jukebox voor iedereen: the movie’. Na de film volgt een filosofisch gesprek.

 

 

Hoe geraak je er?

Adres

Vergadercentrum De Stroming, Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen. 

Auto

Bij De Stroming zijn er 90 parkeerplaatsen voorzien. We moedigen aan om zoveel mogelijk samen te rijden. Andere parkings in de buurt: 

  • Parking Cammerpoorte, Nationalestraat 38-40 Antwerpen: €16,40 / 7 uur 
  • Q-Park Steendonk, Waalse Kaai 69 Antwerpen: €19 / dag
  • Q-Park Lombardenvest 24-28 Antwerpen: €22 / dag

Openbaar vervoer

Neem de trein tot Antwerpen-Centraal. Vanaf het station wandel je ongeveer 25 min. naar De Stroming (zie het kaartje hieronder).Neem je liever de tram? Tram 3 of 5 nemen je mee tot halte Groenplaats. Vanaf daar is het nog 600 meter wandelen naar De Stroming (zie het kaartje hieronder).

    Wegwijzers

    In het Centraal Station van Antwerpen zijn er vrijwilligers die je de weg wijzen, naar de tram of je op weg helpen naar De Stroming. Kom je graag, maar wil je hulp om te plaatse te geraken? Neem dan contact op met de helpdesk (Emile De Coster): helpdesk@welzijnsschakels.be of 0477 97 51 73. We bekijken dan samen hoe we je kunnen helpen.